Csapody Kinga (szerk.): Szívek dallama


Szerzők: Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente, Szabó T. Anna
Oldalszám: 168 oldal
Kötés típus: kemény kötés
Kiadó: Menő könyvek
Ár: 2490 ,-
ISBN: 9789634034834
Moly

Fülszöveg:
Egy ​kis zenélődoboz ez a könyv, sok hangjeggyel, négy kiváló író – Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna – egy-egy elgondolkodtató kisregényével. Jó kézbe venni, kinyitni, hogy meghalljuk a történeteiket, visszacsukni, és újra, meg újra felnyitni. Sorsok, szerelmek, életek ömlenek ki ebből a kis kötetből, ezernyi dallamfoszlány, a szív millió dallama.

„A kocsi féklámpáit nézte, aznap már másodszor. Elmúlt belőle a szomorúság, a fiú visszatérése minden rossz érzését megszüntette. Könnyűnek érezte magát, a hideg téli este felfrissítette. A közeli templom harangjátékára lett figyelmes. Ismerős karácsonyi dallam kanyargott a havas, ódon utcákon.” 
(Balázsy Panna)

„Látta, hogy a lány kezében megremeg az ajándéktáska, és arra gondolt, valahogy sose hitte el a szüleinek, már kiskorában sem, hogy a karácsony a csodák ideje, de valami mégis ott van ilyenkor a levegőben, mindjárt véget ér az év, kezdődik egy új, ez a lány pedig itt áll mellette, az ő képregényével a szatyrában.” 
(Kalapos Éva)

„- Szerintem léteznek csodák – cáfolom. Érdeklődve felpillant rám. – De a csodák olyanok, mint a macskák. Hiába hívogatod őket, akkor dörgölőznek hozzád, amikor a kedvük tartja.” 
(Lakatos Levente)

„Karácsony előtt fogjátok megtalálni, amikor hazavártok majd ezzel a cuki kis dobozzal. Ne féljetek, minden rendben lesz, jönni fogok. Hazajövök, ha sikerül elmennem végre egyszer. Mert én nem ijedek meg semmilyen beszélgetéstől. Ezt komolyan mondom.” 
(Szabó T. Anna)

Köszönet a recenziós példányért a Menő könyvek kiadónak!

Véleményem:
Nagyon aranyos történetek egytől egyig. Pont jó volt, hogy karácsony előtt olvastam, mert tökéletes ráhangolódás az ünnepre. :)

A központi téma a karácsony, a szerelem és persze a zenedoboz. Már az elején kíváncsi voltam, hogy az utóbbi milyen szerepet fog betölteni a történetekben, és nem kellett csalódnom. Kifejezetten tetszett, hogy mind a 4 történetben valahogy szerepet kapott a zenedoboz, így összekötve a 4, amúgy különböző, novellát. Mintha egy vonat különböző állomásai lennének. Felszállunk az állomáson, megy egy adott útvonalon a végcélig, de megáll 4 fantasztikus helyen, hogy kicsit megismerjük őket. Most én leszek a ti vonatotok, aki elvezet erre a 4 csodálatos helyre titeket. :)

Balázsy Panna: Száguldás, szerelem
Anna és Áron története. Először nem nagyon tudtam, ki hova tartozik. Adott volt 3 szereplő: Bandi - Anna - Áron, de hogy ki kivel és hogyan van, az csak később derül ki. (Őszintén megmondom, azt hittem Bandi Anna pasija, csak hát jóóóó nagyot tévedtem) Szépen lassan építkezett a történet, megtudhatunk részleteket a múltjukból, a kapcsolatukból, miként töltik az ünnepeket. De egyszer minden jónak vége szakad, és nekik is búcsúzniuk kell. Viszont tudják, hogy nem végleges ez a búcsú, és ez vigasztalja őket. :)

Kalapos Éva Veronika: A csodák ideje
Sára és Grafit története. Kicsit egy karácsonyi Disney történetre emlékeztet. Gonosz főnök (mostoha), szerencsétlen fiú (lány) és hercegnő (herceg), aki kimenti szegény fiút sanyarú sorsából. Nagyon tetszett. A kedvenc jelenetem volt, amikor szó szerint képen röhögte Grafit a főnökét. Igazán megérdemelte a viselkedése miatt, és így Grafit is megkapta a neki járó szabadságot. Plusz dolog még, hogy Sárával is összefutott utána, és együtt mentek egy darabig. :)

Lakatos Levente: Amikor a legtisztábban látszik a lélek
Lina és Fülöp története. Hát mit mondjak, meglepődtem. Nem éppen erre számítottam egy karácsonyi novellás kötetben, de tetszett ez  krimis vonal. Lakatos Leventétől még nem olvastam eddig, de nagyon tetszik a stílusa. Ahogy fokozatosan göngyölítette fel az eseményeket, egyre több és több részlet birtokába jutottunk, míg végül összeállt a teljes kép. Az ilyeneket azért szeretem, mert végig leköti a figyelmem. És furcsa mód ez az egész krimis jelleg nagyon jól beleillett a többi novella közé. :)

Szabó T. Anna: Zeneterápia
Személy szerint az egyik kedvencem a 4 közül. A különböző szemszögek egyedi hangulatot varázsoltak a novellának, és az egész kötetnek is. Feltette a karácsonyfára a csúcsdíszt. Volt szó mindenről ebben az egy műben: szerelemről, múltbéli sérelmekről, örömről, bánatról, kamaszkori meg nem értettségről. Mind olyan téma, amit mi magunkon is tapasztalhatunk, ettől még közelebb érzi magát az olvasó a szereplőkhöz. Ez a novella tökéletes lezárása az egész könyvnek. :)

Nagyon boldog vagyok, hogy volt lehetőségem ezt a csodát elolvasni. Nem csalódtam most sem. Nagyon tanulságos kis történetek, érdemes elolvasni mindenkinek. :)

Megtetszett? Rendeld meg!


Képek forrása: https://hu.pinterest.com/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TOP 10 kedvenc idézet :)

Elköszönés :')

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury - Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák udvara 2.)