Böszörményi Gyula: Beretva és tőr (Ambrózy báró esetei 2,5.)


Sorozat: Ambrózy báró esetei
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Oldalszám: 86 oldal
Kötés típus: puha kötés
Ár: 1999,-
ISBN: 9789633997949
Moly

Fülszöveg:
1900 ​verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre. 
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog? 
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!

Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságokban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!

„Aztabetyárkiskésitneki! Böszörményi Gyula író urat bezáratni kéretik, és addig ki nem ereszteni, amíg az utolsó kötet kéziratát elő nem teremti!” – Rozsonits Judit, goodreads

Véleményem:
Cím: A történet szempontjából két fontos eszköz, mindkettőnek fontos szerepe van a cselekményben. Tehát a cím tökéletes. :)

Borító: Én úgy gondolom, hogy itt szintén Mili látható, mint az első résznél, még pedig azért, mert neki nagy szerepe volt a rejtély megoldásában. De szívesen meghallgatom, Ti mit gondoltok. :)

Alapsztori: A perzsa sah európai körútjának következő állomás Budapest, itt fog eltölteni 4 napot. Fényűző esteken, színházi előadásokon vesz részt. Mindeközben a háttérben komoly nyomozó munka folyik a tettes (vagy tettesek?) felderítése érdekében.

Olvasás:
Az már a Rudnay-gyilkosságokban is feltűnt az elején, hogy a perzsa uralkodó nem sok szerepet kap. Megemlítik, hogy itt van Budapesten, nagy a felhajtás, stb. Viszont ez így konkrétan ennyiben is marad a kezdetekkor. Úgy voltam vele, hogy később biztos ő is szerepet kap, valahogy kapcsolódni fog a gyilkosságokhoz. De ez nem igazán következett be. Ott volt aztán elment, és ennyi. Mondjuk nem is igazán hiányzott a történetből. Volt Miliéknek épp elég gondjuk a gyilkosságokkal, nem hogy még az uralkodóval is törődjenek.
Aztán jött ez a novella és mint kiderült, voltak gondok a Hungária szálló környékén is. Minderre akkor derült fény mikor Ambrózy báróékat a híres Kelet-kutató, Vámbéry Ármin kérte fel a nyomozásra. A fülszöveget olvasva kicsit kétkedve fogadtam, hogy ugyan mi történhetett ha már kísértetjárásról is pusmognak. Szerencsére itt azért ilyen dologról nem volt szó, de volt helyette más, amin szörnyülködhettem egy kicsit, mert gyilkosságból ebben novellában sincs hiány.
Természetesen a bárón és Milin ez az ügy sem fog ki túlságosan. Sőt, mondhatom azt, hogy ha nincs a Milinek az a kis csínytevése, akkor soooookkal hosszabb ideig tartott volna Richárdnak megoldania ezt az egész katyvaszt. (És annyit elárulok, hogy a 3. részben ezt a mi bárókánk készségesen be is vallja ;) ) Szóval hála istennek ez a nyomozás is sikeresen zárult.

Megtetszett? Rendeld meg!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

TOP 10 kedvenc idézet :)

Elköszönés :')

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury - Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák udvara 2.)